Rätt kvarn på rätt plats

För några dagar skrev Espressospecialistens ett inlägg om deras pryl som mäter kaffekornens storlek. Eftersom detta är något jag tycker är väldigt intressant så var det kul att jag kunde låna denna ett par dagar. Tyvärr hade jag fullt upp på jobbet och kunde endast genomföra två snabba tester.


Coffee Grind Sizer fungerar så att man monterar fyra nät i olika storlekar mellan de fem kammarna. Överst sitter det grövsta nätet och längst ner det finaste. Genom att skaka en stund så sorteras kornen in efter storlek i respektive kammare.

Först provade vi ett färdigmalt kaffe från ett av storrosterierna. Majoriteten av kaffekornen hamnade i samma kammare och en liten mängd fines hamnade längst ner. Tyvärr har jag ingen bild på resultatet.

Senare under dagen testade jag att mala ganska grovt bryggkaffe i en bättre konsumentkvarn. Resultatet blev att kaffet fördelade sig i samtliga kammare (se bilden ovan). Med andra ord innebär detta att spridningen är ganska stor och att en bryggning med detta kaffe skulle bli ojämn.

Detta högst ovetenskapliga test skulle kunna bevisa min tes om att vi behöver bättre konsumentkvarnar på marknaden. Resultatet skulle också kunna bero på att malningsgraden hamnade precis på ett av nätens maskstorlek och därför gett en större spridning mellan kammare två och tre. Ytterligare en anledning kan vara att malskivorna är slöa och därför ger ett ojämnt resultat. Vi kan därför inte dra allt för många slutsatser utan endast konstatera att denna mätare är otroligt användbar för att analysera malningsgraden.

Läs gärna detta inlägg om Uber Grinder där det också skrivs om Coffee Grind Sizer.

Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

One Response to Rätt kvarn på rätt plats

Lars Pilengrim sa...

Grymt inlägg Henrik. Malningsgrad är oerhört intressant. Leker själv en del med en sikt för att kontrollera våra malningsgrader vi har på rosteriet. Ger så tydliga skillnader till koppen om man håller partiklarna jämnare till storlek.
Kanske är dags för ett test mellan diverse konsumentkvarnar samt fräscha kontra slitna maskivor?

Använder Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.