Tisdagens espressoprovning hos Kura bjöd inte bara på kaffe från fem rosterier utan också på intressanta diskussioner mellan trevliga kaffemänniskor. Tillsammans smakade och pratade vi fram och tillbaks och kunde inte enas om en självklar vinnare. Några favoriter fanns det men det fanns också alltid några som tyckte tvärt emot alla andra. Deltagarna bestod av en blandning av baristor och allmänt kaffeintresserade.
Espresson smakades helt blint och deltagarna noterade smaker och betygsatte doft, sötma, syra, balans och kropp. En svaghet i betygsättningen var helt klart att vi inte tydligt definierade vad varje parameter innebar. Jag väljer därför endast att kort sammanfatta vilka ord som användes för att beskriva respektive kaffe. Notera också att resultatet endast säger hur kaffet smakade med vår testutrustning och med vår barista bakom spakarna.
Espresso A: Solde Kafferosteri - Vera
Kaffet beskrev som: bra kropp, jämn, marsipan, choklad, bra blandning, bra harmoni, väldigt kraftig, syrlig och tunn. Detta kaffe var en favorit hos vissa medan andra inte alls gillade det.
Espresso B: Costas Roastery - Vistu Baru Estate, Panama
Kaffet beskrevs som: ingen balans, hög syra, söt, bright, tunn kropp och mjuk. Detta var kvällens enda singelkaffe och var väldigt svår att få till. Kanske var boven i dramat maskinens höga temperatur (97,5 grader). Uppdatering: Maskinens PID var inställd på 97,5 grader men vid en senare mätning visade sig bryggtemperaturen vara lägre. Se Anders T kommentar i tidigare inlägg.
Espresso C: Haugaard Coffee Roaster - Underdog
Kaffet beskrevs som: fin doft, stenfrukt, päron, ren och söt, sticker ut på ett positivt sätt, lång eftersmak, choklad och blåbär, bitter, låg sötma och tråkig. Det enda kaffet som fick doftbeskrivningar.
Espresso D: Kulbay - 75% Sidamo + 25% Yirgacheffe
Kaffet beskrevs som: rund, god, komplex, som Yard dog, ett kaffe med potential, bra som tight espresso, hög beska, lite bitter och inte njutbar. Enligt flera en intressant och trevlig blandning.
Espresso E: Tim Wendelboe - Espresso
Kaffet beskrevs som: elegant, fin syra, tydliga smaker, ren, röda bär, järn-citrus och smutsig. Gammal rostning och den espresso som rann sämst med snabb blondning. Ändå var det en favorit hos många. Tack till Johan Ahlgren som bidrog med detta kaffe.
Espresso F: Kulbay - Brasilien x 3
Kaffet beskrevs som: fin eftersmak, jämn, sämst, smutsig, vattnig, spritig och bitter. Enda kaffet som majoriteten inte uppskattade.
---
Espresso X: Johan & Nyström - Yard dog
Detta kaffe blev diskvalificerat eftersom det var för färskt. Jag skulle ha fått en påse rostad i början av året men fick av misstag en rostning från 17 januari, det vill säga nästa dagsfärsk. Därför sparas detta kaffe till ett senare tillfälle
Espresso Y: Solde Kafferosteri - Mäster
Vi han inte med detta kaffe utan jag får helt enkelt försöka göra något annat kul med det.
Espresso Z: Costas Roastery - El Topacia honey
Inte heller detta kaffe hann testas. Jag återkommer med plats och tid då detta testas.
---
Att jag i förra inlägget använde ordet fiasko beror till stor del på att jag tror att jag inte kände att vi fick till någon espresso riktigt bra. Vi extraherade kaffet generellt under 2 cl vilket nog också komprimerade smakerna. De smaker som vi fick fram stämde i vissa fall inte alls med vad rosteriet fick fram. Vi hade under kvällen med oss Öner Kulbay som också bekräftade detta, speciellt i fallet med Espresso F där vi fick helt andra smaker än vi borde. Provningen var däremot väldigt lärorik och jag ser fram emot nästa espressokväll.
Tack till alla som deltog med kaffe och tid. Har ni idéer på evenemang så prata gärna med mig (h.sanden snabel gmail), din lokala kaffebar eller någon annan som du tror är intresserade av detsamma.
Search
Categories
- Bryggkaffe (7)
- Espresso (10)
- Kaffe (6)
- Kaffebar (4)
- Kafferostare (1)
- Specialkaffe (12)
- Stockholm (11)
- Utlandet (5)
Om Kaffestockholm
Jag som skriver här heter Henrik, gillar kaffe och bor i Stockholm. Sedan 2011 driver jag Smakfamiljen.
Jag försöker skriva så objektivt som möjligt om kaffe och Stockholm. På samma sätt som jag gjorde innan jag startade eget. Hör gärna av er med intressanta kaffetips!
Jag försöker skriva så objektivt som möjligt om kaffe och Stockholm. På samma sätt som jag gjorde innan jag startade eget. Hör gärna av er med intressanta kaffetips!
6 Responses to Så gick espressoprovningen
Jag undrar i vilket skede rosterierna skriver ner smakbeskrivningarna? Om alla gör det i samma skede? Om de koppar kaffet traditionellt när de gör det, eller gör ett antal espresso?
Och jag undrar också vilka parametrar när man rostar som öppnar upp för att smaker tillkommer/försvinner, om hypotetiskt nästa batch inte ser likadan ut!
Vore jätteroligt om någon/några rostare ville kommentera det, för jag har ingen aning...
Vi sätter smakbeskrivningar på singlarna när vi koppar dem. Vi koppar dem vid flera tillfällen efter rostning, allt för att se hur kaffet utvecklas. Med detta i bagaget sätter vi smakbeskrivningarna efter ca 10-14 dagar.
Vi testar kaffet i olika bryggmetoder för att se vad som händer.
När det kommer til espressoblandningarna brygger vi dem som espresso och sätter smakerna efter det.
När det kommer till testet. Varför bryggde ni espresson så kort? Jag tycker sällan en espresso smakar speciellt bra om man doserar så mycket och extraherar så kort. Jag tycker inte det blir en rättvis bedömning av kaffet. Det känns som det blir svårt att få fram smakerna och få den balanserad.
Nu kanske inte jag är rätt person att svara på detta, men av flera anledningar. Dels vanans makt, dels så var de extraktioner som blev längre inte särskilt bra vad jag minns (och för lite kaffe att kunna ställa in "perfekt"). Dels så tycktes ganska många uppskatta de kortare mer än de längre, vilket kanske berodde på färskhet, eller just att om bryggningen inte var ideal, så bröts flödet innan alltför mycket "dåligheter" kom i koppen. Jag brygde bara en omgång, och då bröt vi nog runt 20-25ml max. innan färgerna gick över från karamell till vitt.
Tack för tydliggörandet av smaknoterna!!
Christian: Ja, jag håller med dig om att en så kort bryggning inte ger en rättvis bild av kaffet. Jesper ger en ganska bra bild av varför det blev som det blev. Vi tyckte helt enkelt att kaffet smakade bättre vid en kortare extraktion. Tror det flesta vi serverade låg runt 1,5-2cl.
Så följdfrågan blir varför vi tyckte en kort smakade bättre jämfört med en normal. Kanske delvis på grund att många är vana vid kortare skott. Jag upplevde också att de normala extraktionerna hade en hög syra som dämpades genom en kortare extraktion.
Vid nästa tillfälle behöver vi definitivt lägga mer tid på att lära känna maskinen och ställa in kaffet.
Intressant! Kan ni av respekt för Kura kört allt "Kura style"? Överdoserat, 97.5C, korta 1.5cls shots? Öner och Jesper som började, har båda jobbat bakom baren på Kura, kanske själva föredrar ristrettos, lätt att hamna där då?
Nästa gång: Låt Henrik göra grundinställningarna på kvarnen och börja köra med sin mer traditionella stil?
Oscar, du kan naturligtvis ha rätt i att vi doserade Kura dosering, men vi eftersträvade uttalat den "klassiska" ration. Då smakade kaffet helt enkelt inte gott.
Jag tror generellt sett att det ska vara en och samma barista.
Skicka en kommentar