Brewers Cup 2011

Finalen i Brewers Cup för den sydvästra delen av USA avgjordes under gårdagen. Vinnare blev Chris Baca från Verve Coffee Roasters. Eftersom jag är ganska övertygad om att ni allra flesta hade bättre för er än att följde denna tävling så tänkte jag sammanfatta finalen.

Till skillnad från första omgången så får finalisterna använda valfritt kaffe. Reglerna finns här. Först ut var Taeu Kim från Coffee Tomo som har skolats i Japan under ganska många år. Han valde ett kaffe från Etiopien Yirgacheffe och bryggde med ett porslinsfilter med tre hål från Kalita.

Inga större konstigheter. Klassiskt asiatiskt duttande med kannan och han önskade att domarna skulle känna kokos i koppen.

Tyler Madden från Intelligentsia Coffee var nästa finalist och hade valt att brygga i en Woodneck från Hario. Kaffet han hade valt kom från Rwanda och var nyskördat, något som han ansåg vara väldigt viktigt. Han pratade också om vikten av en bra kvarn och bra vatten med rätt mineralhalt. Bryggningen landade på cirka två minuter vilket verkar vara en tid som de flesta satsade på.

Nummer tre, Chris Baca från Verve Coffee Roasters, hade valt en annorlunda bryggmetod. Han fyllde det malda kaffet i glasbehållare och hällde sedan över vattnet. Efter 3-4 minuter skummades kaffet och hälldes sedan genom ett tygfilter. Metoden påminner såklart om hur kaffet bryggs vid koppning. Domarna verkade gilla kaffet som enligt Chris var super ecological.



John Martin från Itelligentsia hade valt ett kaffe från Burundi och bryggde detta med en Chemex. Som en twist på det hela körde han kaffet genom en vinluftare aka. wine aerator. På så sätt blev enligt John kaffet både sötare och aromatiskt och hamnade på tredje plats i tävlingen.



Femte finalisten, Eton Tsuno från Iota Coffee, bryggde sitt kenyanska kaffe med ett trehåls porslinsfilter från Kalita. Under presentationen dissade han Hario V60 som han tyckte hade för stort hål i botten för att få en tillräckligt bra bryggtid. Eton hamnade på en andra plats.



Sist ut var Michael Mancos från Ecco Caffe. Med kaffe från Rwanda bryggde han sina tre koppar med Hario V60.

En kul och spännande tävlingsform tycker jag. Videoklippen från tävlingen finns här. Jag hoppas på att vi kan se en svensk bryggtävling i någon form under våren. Vore topp! Kika även på Flickr där det finns bilder från tidigare tävlingsomgångar i det amerikanska mästerskapet.

Posted in , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.
Använder Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.