Är bensinmackskaffe så viktigt?

Christoffer Levak skrev igår ett inlägg om OKQ8:s reklamfilm för bensinmackens nya kaffe. I filmen framgår det att deras kaffe numera är spårbart, rättvist och färskmalet. Hur kommer det sig att en bensinmack lägger ner stora pengar på att marknadsföra deras kaffe? Troligen eftersom bensinkaffet har ett dåligt rykte och att folk ute på vägarna faktiskt bryr sig om gott kaffe. Sedan så handlar inte besöket på macken numera om billig bensin utan om kaffe, godis och korv.

Problemet är att det är ganska svårt att visa att det nya kaffet faktiskt är godare. Någon som har en idé? Vad de istället gör är att använda saker som folk har lärt sig av specialkaffebranschen, att kaffe till exempel ska vara spårbart och färskmalet. Genom att trycka på ursprung och färskhet ger de en bild av att det handlar om specialkaffe. Tyvärr tror jag inte att det stora problemet ligger i kaffet utan i den automatiska bryggaren. Hur ska man kunna producera en kopp bryggkaffe på 15 sekunder som egentligen brukar ta 4 minuter?

De svenska kaffedrickarna kommer alltså på OKQ8 kunna dricka spårbart fairtradekaffe som är färskmalt och sedan undra varför de ska betala det dubbla för en kopp på ett specialkaffecafé. Vad är skillnaden? Båda är ju spårbara och färskmalda? Båda måste smaka lika gott.

Som jag ser det leder detta till att folk antingen blir förvirrade eller nyfikna. De nyfikna kommer att vilja veta mer och på så sätt se den riktiga skillnaden, dvs smaken. Vi får hoppas att all denna marknadsföring leder till att konsumenterna blir mer medvetna och ställer fler frågor.

Apropå intresse för kaffe så drack jag en god öl tidigare i veckan, Epic Armageddon IPA, som säljs tillfälligt med start den 14 februari. Gör man en enkel sökning på Google på namnet så hittar man redan ett tiotal bloggare som har skrivit om detta öl.  Tänk om det kunde vara så med kaffe.

Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

One Response to Är bensinmackskaffe så viktigt?

Levak sa...

Det som är så bra och genomtänkt i definitionen för Speciality Coffee är att man utgår från den färdigbryggda koppen och inte bara råvaran (finns en definition för det också Speciality Grade Coffee).

När man gör detta så ställer man också krav på utrustning, hantering och bryggprocessen. Kan man inte uppfylla de här kraven leder det till att vårt (speciality coffee) språk utvattnas.

Igen nu har jag inte prövat det här kaffet och det kan mycket väl vara fantastiskt i den färdiga koppen, det vet jag inte. Jag har prövat koppar från böna-till-kopp-maskiner levererar en bättre kopp än 80% av kaféerna i Sverige.

Använder Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.