Richard svarar på koppningsfrågor


Hej Richard!

Ni har anordnat öppna koppningar i er konceptbutik ett tag nu. Hur har det gått och vilka är det som deltar?
De öppna koppningarna går riktigt bra och har för mig blivit en av dagens höjdpunkter. De är ju ganska opretentiösa och på en lättsam nivå, och jag tror det är just det som gjort dem uppskattade (men samtidigt finns det alltid utrymme för frågor för den vetgirige). Det har varit en oväntad och glädjande bredd på de som varit med och koppat, allt från personer som knappt vet vad kaffe är till de som redan är vana koppare. Och för mig är det roligt och intressant att höra vad folk tycker och känner inför kaffe.


Varför tycker du att man ska komma förbi och delta?
Dels är det ett fantastiskt sätt att lära känna kaffe och förstå hur de olika sorterna skiljer sig i smak och arom, dels är det ett bra tillfälle att hitta just det eller den genre av kaffe man själv gillar. Vid flera tillfällen har det kommit personer efteråt och sagt att de gillar en viss typ av process, ursprung eller smak. Vi har ju ett nytt tema varje dag, så det finns alltid något nytt att hämta.


Hur går en koppning till rent praktiskt? Några koppningstips?
Vi följer en internationell standard när vi arrar en koppning; Man har 12 gram kaffe i varje kopp som är malet lite grövre än bistro, sedan slår man på 95 oC vatten och låter det stå i 3 minuter. Vid brytningen sätter man näsan nära koppen och doftar samtidigt som man rör om kaffet, då får man en intensiv arom. Till sist är det bara att skrapa bort skummet på ytan, vänta några minuter och koppa på. Mitt bästa koppningstips är att koppa ofta, och gärna blint (dvs att man mer eller mindre inte vet vad det är man koppar).

Idag (21/7) var koppningstemat sommarkaffe. Vilket är ditt favoritkaffe i sommar och hur brygger du helst det?
Nu när det är sommar gillar jag att dricka friska och fruktiga kaffesorter, för stunden är min favorit Kenya Gethumbwini. Kan rekommendera att man brygger den i en Aeropress, 18g, ganska fin malning, hög temperatur och cirka 45 sekunder innan man pressar hårt, då får man en frisk och skön grapefrukt- och svartvinbärs-upplevelse!

Koppningen sker kl 15.00 i princip varje dag på Swedenborgsgatan 7.

Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

One Response to Richard svarar på koppningsfrågor

Dan Stenqvist sa...

Oh vilka bra frågor och vilka bra svar! Mer sånt här!

Använder Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.