Den legendariska kaffebaren

(Mellqvist Kaffebar, juni 2009)

För ett och ett halvt år sedan skrev Alex Schulman en krönika om Kaffebar på Hornsgatan. Det lät bland annat så här.

Här samlas den kissnödigaste, ängsligaste och mest patetiska sörjan av människor som det här lander har att erbjuda. Chefredaktörer, programledare och radiopratare. Alla går till Kaffebar för att se och synas.

Inte för att kaffet är gott, Nej-nej utan därför det är där man ska vara.


Mediechefen Viggo Cavling kommer in. Han går fram till baren och möts av ett "hallå, Viggo!"Jackpott! Att personalen högt och ljudligt tilltalar en med ens förnamn är oerhört viktigt. Det signalerar: Det är inte första gången han är här. Jag kan se hur tillfredsställelsen lyser som fosfor i Viggos ögon.

Några dagar efter att jag hade läst texten besökte jag Kaffebar för första gången. Kaffet var väl inget vidare, men Johan & Co koll hade tveklöst koll på sina gäster som de också var väldigt tjenis med. Precis som Alex skrev så gick man inte dit för att dricka gott kaffe utan för att få uppleva Kaffebarstämningen.

Året innan, 2007, nominerades Kaffebar till en Gulddrake. DN skrev:

Kaffebar, Hornsgatan 78
Det kan vara svårt att avgöra om servicen är buffligt otrevlig eller osvenskt personlig på Kaffebar, när man får ett bryskt "tjenakillenharrubestämtdig?" och en dask på disken av en svettig man i förkläde tio sekunder efter att man gjort entré. Men det spelar ingen roll när man exakt en minut senare får in sin grillade formfranska med kantareller, lax eller västerbotten (för en dryg tjuga!) och perfekt tillredda café au lait. Eller snarare: det är en del av charmen. Kaffebar är inte riktigt som andra kaféer. Med sin snabba service och kaloririka pain au chocolats skulle det kunna ligga i Milano eller Madrid, men med sina folkhemsnostalgiska smörgåsar och cyklande kultur- och mediestammisar försjunkna i morgontidningen skulle det inte kunna ligga någon annanstans än på Mariatorget. Sedan de byggde om och fick en större uteservering kan man till och med oftast få sittplats. Äntligen!


Det blev ingen Gulddrake och några år senare såldes Kaffebar till Mellqvist. Troligen inte för att det började gå dåligt utan nog för att Mellqvist betalade ganska bra.

(Nya Kaffebar, juli 2009)

Nyligen kom det fram att Johan "Här dricker vi kaffe, om ni vill ha ekblad eller hjärtan på skummet får ni gå ner till city" Sörman håller på att bygga en ny kaffebar på S:t Paulsgatan nära Mariatorget. Knappt 500 meter från gamla Kaffebar. Och redan har Niklas Strömstedt och Jenny Östergren listat nya Kaffebar som deras favoritställe.

Bookmark the permalink. RSS feed for this post.
Använder Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.