Johan & Nyström - Söndagsbrygg from Henrik Sandén on Vimeo.
Varje söndag fram till årsskiftet ska Johan & Nyströms
konceptbutik fokusera på allt annat än espresso. Maskinen från Dalla
Corte ersätts av filterbrygg och sifon från Hario, Aeropress från
Aerobie och bubbelmaskinen Trifecta från Bunn.
Butiken var i helgen välbesökt och personalen hade fullt upp med att
förklara hur alla dessa prylar fungerade. Jag passade på att provade
Geisha från Carleida i siphon och Geisha från Esmeralda i Trifectan. Den
tydligaste skillnaden är filtreringen då siphonen använder sig av
tygfilter medan Trifectan brygger genom ett finmaskigt metallfilter.
Trifectakoppen är full av partiklar medan siphonkoppen är superren. Båda
kopparna smakade riktigt bra.
Det är ingen lätt uppgift som J&N har tagit på sig. Att försöka
charma lattekunderna med en mild kopp bryggkaffe känns nästan som ett
omöjligt uppdrag. En riktigt bra kopp geisha kan nog göra tricket, men
när resultatet är ojämnt blir det lite förvirrande. Söndagen före mitt
senaste besök smakade siphonkaffet ganska dåligt. Inga tecken alls på
att det var en geisha i koppen. Då är det ganska lätt för att besökarna
att få för sig att det inte förstår sig på finkaffe och går tillbaks
till sin latte eller mörkrost. Men som sagt, veckan senare satt
bryggningen betydligt bättre.
Jag hoppas fortfarande på att fler bryggstationer ska dyka upp på
kaffebarerna runt om i landet. Något som tyvärr verkar vara svårt att
införa eftersom bryggningen är allt för tidskrävande. Eller så beror det
på andra saker.
Passa också på att läsa diskussionen om konceptbutikens prissättning på riktigtkaffe.se.
Kommentarer från Schacksvart.se:
Så grymt med filmerna. Mycket imponerad och inspirerad. Kul att läsa om
skillnaderna i olika bryggmetoder. Vad gäller kvalitetsskillnader tror
jag att det som med allt annat krävs tid och rutin. Jag tror på att
sätta det i system så att både personal och gäster har tid att vänja sig
vid de nya bryggmetoderna. J&N verkar vara på god väg och jag ser
fram emot den dagen folk besviket vänder i dörren på den kaffebar där
det inte finns en enda Geisha på menyn. / Erik Rosendahl
Search
Categories
- Bryggkaffe (7)
- Espresso (10)
- Kaffe (6)
- Kaffebar (4)
- Kafferostare (1)
- Specialkaffe (12)
- Stockholm (11)
- Utlandet (5)
Om Kaffestockholm
Jag som skriver här heter Henrik, gillar kaffe och bor i Stockholm. Sedan 2011 driver jag Smakfamiljen.
Jag försöker skriva så objektivt som möjligt om kaffe och Stockholm. På samma sätt som jag gjorde innan jag startade eget. Hör gärna av er med intressanta kaffetips!
Jag försöker skriva så objektivt som möjligt om kaffe och Stockholm. På samma sätt som jag gjorde innan jag startade eget. Hör gärna av er med intressanta kaffetips!
Skicka en kommentar