Bryggtrenden börjar sakta men säkert visa sig på riktigt. Chemex lanseras just nu av J&N i Sverige och förhoppningsvis kan detta leda till att fler funderar på bryggkaffe. Mitt första intryck av Chemexen är att den är ganska svåranvänd. Scott Rao påpekar i tråden "Chemex: why you should hate it" att kaffet överextraheras i botten och underextraheras i toppen. Det är också så jag upplever att det smakar; ganska smaklöst utan sötma med en bitter eftersmak.
Men kikar man på svaren som Scott har fått på sitt inlägg så ser man att många kaffeproffs har druckit strålande gott chemexkaffe. Det betyder antingen att alla kaffeproffs har fel på sina smaklökar eller att jag brygger på fel sätt. Troligast är väl att jag på två dagar inte riktigt har fått till tekniken.
Det är mer intresse kring det bryggtekniska som jag skulle vilja se framöver. Vi måste lära oss att brygga på riktigt. Att fler inser att det finns bättre kaffe att hämta om vi lär oss om faktorer utöver det gamla vanliga som dosering och temperatur. Youtube är som vanligt en bra start för inspiration och kunskap :) Kika gärna på detta klipp från ett besök hos Hario USA.
Search
Categories
- Bryggkaffe (7)
- Espresso (10)
- Kaffe (6)
- Kaffebar (4)
- Kafferostare (1)
- Specialkaffe (12)
- Stockholm (11)
- Utlandet (5)
Om Kaffestockholm
Jag som skriver här heter Henrik, gillar kaffe och bor i Stockholm. Sedan 2011 driver jag Smakfamiljen.
Jag försöker skriva så objektivt som möjligt om kaffe och Stockholm. På samma sätt som jag gjorde innan jag startade eget. Hör gärna av er med intressanta kaffetips!
Jag försöker skriva så objektivt som möjligt om kaffe och Stockholm. På samma sätt som jag gjorde innan jag startade eget. Hör gärna av er med intressanta kaffetips!
One Response to Chemex och bryggmetoder
Titta här, du kanske lär dig bättre :)
http://vimeo.com/6161817
Skicka en kommentar