Jag har den senaste tiden funderat på hur kaffekunskapen ser ut och sprids bland Sveriges kaffedrickarna. Varför har jag då gått och funderat på detta? Jo, problemet med låg kunskap bland konsumenterna är att de inte upplever någon skillnad mellan så specialkaffe och så kallat vanligt kaffe. Och om konsumenterna inte upplever något mervärde för något som är dyrare blir det väldigt svårt att sälja. Kunskap är alltså en grundförutsättning för att specialkaffets marknad ska kunna växa och utvecklas.
SCAE anordnar bland annat Barista Cup och vill även öka specialkaffedrickandet i Sverige. Eftersom jag har tyckt att det har varit lite tyst från deras sida så skickade jag några frågor till föreningens ordförande, Johan Damgaard.
Hej Johan!
För de som inte känner till SCAE Sweden så är ni en branschförening för de som jobbar inom specialkaffe. Ni ska bland annat jobba med att öka kunskap och kvalitet inom branschen men också hos kaffekonsumenterna.
Så sant. Problemet eller möjligheten med SCAE till skillnad från SKI eller Svenskt Kött är att all tid vi lägger ner oavsett om det är det dagliga arbetet, möten, Barista Cup, sponsringsförsäljning etc sker helt ideellt. Därför har det historiskt sett varit en förening där alla inblandade på ett eller annat sätt varit tvungna att se till sin egen business som varit B2B och där fokus då kanske främst inte varit på slutkonsumenten. (vilket det även borde). Men vi har under de senaste åren dels engagerat industrirostarna som insett att specialkaffe är den del av branschen som växer mest och industrirostarna har ju som du vet sina volymer mot slutkonsumenter. Jag gillar det. För om "de stora" fokuserar på kvalitet så gynnas ju alla av detta. Och genom mer engagemang så kan vi ju nu med starkare muskler göra det vi ska göra. Sprida specialkaffekärlek inom B2B och slutkonsument.
Som kaffekonsument har jag under 2009 inte hört något från SCAE. Har ni inte gjort något eller har jag helt enkelt missat allt?
Johan: 2009 var nog SCAE:s tyngsta år någonsin. Beige som i princip betalade Barista Cup hoppade av som sponsorer och WBC sattes i Atlanta redan i April vilket gjorde att vi hade fullt sjå med att få ihop en tävling. Men du träffar kärnan genom att ställa den frågan. SCAE är ju en ideell förening som ska sprida specialkaffekultur i Sverige. Bara på riktigt kaffe så finns det väl över 500 medlemmar, men SCAE har bara 16 medlemmar där 3 är privatpersoner och resterande är företag. Målen den nya styrelsen satte va att primärt mellan 2009-11 se till att öka medlemsantalet. Vår mandatperiod är inte över än och jag kan lova att det kommer hända saker. Långt svar på kort fråga. Nej vi hann inte göra så mycket för dig och konsumenterna. Men om någon därute känner att man vill stödja specialkaffet i Sverige, se då till omgående att bli medlemmar om ni inte redan är det. Maila mikael.johnson@arvidnordquist.
Hur tycker ni att kunskapen om specialkaffe är bland de svenska kaffedrickarna?
Om man ska se generellt hos gemene man så får man nog säga att kunskapsnivån är låg. Skulle jag säga bland de människor jag omger mig med så skulle jag säga att den är hög. Vi har en lång väg kvar. Se på den amerikanska marknaden där 30% är specialkaffe mot ca 3% i Sverige. (egenhändigt framtagen statistik baserad på samtal med andra rostare.)
På vilket sätt tycker ni att det är bäst att sprida kunskap bland konsumenterna och vilken kunskap tycker ni det är som saknas? Jag upplever att kaffeintresset har ökat men att kunskapen om specialkaffe fortfarande är ganska låg.
Jag håller med. Problemet jag kan känna som vi fajtas med varje dag på J&N är att många gör specialkaffe krångligare än vad det är. Vår mål med t.ex. konceptbutiken är att göra våra produkter tillgängliga för alla. Det ska vara lätt att förstå. Brukar du köpa "tegelstenar" på konsum så kan vi inte öppna med att snacka semi washed naturals semi shadow grown direct trade från lot 14 på mr ombebepopos washing station nr 4. Vi försöker istället fråga konsumenten vad han dricker och vad han gillar med det kaffet. Vid 9 av 10 fall så gillar han ett fylligt kaffe utan syra. Då får han en påse monsun med rekommendationen. "brygg det här hemma som du brukar. Överdosera gärna lite. Kom tillbaka så ska jag berätta varför kaffet smakar som det gör och sedan ska du få testa en soltorkad från Rwanda." Det tror vi är den rätta vägen att gå och omvänder minst 2 personer varje dag.
Kan du berätta lite om vad som planeras för nästa år?
2010 blir ett kanon år. Barista Cup, In good spirits. Vi jobbar på ett Latte SM. Det finns även planer på olika utbildningar för proffs o gemene man.
Jag kan inte säga mer än så men när jag kliver av min post som ordförande i SCAES så vill jag att nästa styrelse ska ha ett fundament att jobba vidare på.
Håll koll på scae.se så ska du snart få se.
Search
Categories
- Bryggkaffe (7)
- Espresso (10)
- Kaffe (6)
- Kaffebar (4)
- Kafferostare (1)
- Specialkaffe (12)
- Stockholm (11)
- Utlandet (5)
Om Kaffestockholm
Jag som skriver här heter Henrik, gillar kaffe och bor i Stockholm. Sedan 2011 driver jag Smakfamiljen.
Jag försöker skriva så objektivt som möjligt om kaffe och Stockholm. På samma sätt som jag gjorde innan jag startade eget. Hör gärna av er med intressanta kaffetips!
Jag försöker skriva så objektivt som möjligt om kaffe och Stockholm. På samma sätt som jag gjorde innan jag startade eget. Hör gärna av er med intressanta kaffetips!